Přejít na navigaci (přeskočit obsah)
zboží podle znamení:

8 věcí, které jste o Halloweenu nevěděli!

8 věcí, které jste o Halloweenu nevěděli


Halloween dnes vnímáme především jako svátek rozsvícených dýní, strašidelných kostýmů a speciálních čarodějnických dílů seriálu Simpsonovi. Jak ale tohle všechno vlastně vzniklo? Proč se od dětí očekává, že budou celou noc pobíhat po ulicích, bavit se nejrůznějšími lumpárnami a brát si sladkosti od cizích lidí, přestože jim tohle všechno jindy zakazujeme? 

Nejen tohle dělá z Halloweenu trochu zvláštní záležitost. Ale to ještě nevíte to nejhorší. Přinášíme vám osm faktů, které vás přesvědčí, že je tento svátek mnohem podivnější, než jste si dosud mysleli.
 

1. Halloween je ve skutečnosti mnohem „irštější“ než Den svatého Patrika

Halloween totiž pochází z keltského svátku "Samhain", při němž se podle Keltů duchové mrtvých volně potulovali zemí, a lidé se oblékali do kostýmů a nechávali u dveří něco k snědku, aby si mrtvé předcházeli. Abyli to právě irští Keltové, kdo tehdy přišel s nápadem hořících dýňových luceren.
Naproti tomu Den svatého Patrika byl v podstatě vymyšlen irskými Američany a podle NationalGeographic se navíc jednalo pouze o méně významný náboženský svátek.

 

ruzeninTmavě červená svíčka (původní cena 22 Kč/ ks)
Temně červená je zasvěcená planetě Marsu a tato barva krve má v magii nevídanou sílu. Červená barva představuje kořenovou čakru, která se spojuje s naší sexualitou a pozemskými vášněmi. Ve svíčkové magii patří červená mezi nejoblíbenější barvy a hodí se nejenom pro všechny druhy milostného čarování, ale podpoří též vaši průbojnost a zdravou bojovnost!
 Cena: 15 Kč


2. Dříve si koledníci museli svou sladkost vytancovat

Trick-or-treat, tedy běžná praxe dnešních amerických koledníků, kteří chodí ode dveří ke dveřím a pod pohrůžkou škody napáchané na domě dotyčného si vynucují sladkosti, pochází z tradice evropského koledování. Tehdy skupinky lidí v kostýmech obcházely domy a předváděly secvičené scénky, tance a písně odměnou za něco na zub. Často se také jednalo o opravdu chudé lidi, kteří si takto vydělávali peníze a k nimž se pro zábavu přidávaly místní děti.
 

3. Nejstarší halloweenské kostýmy byly ze zvířecích hlav a kůže

Podle starých římských záznamů nosily kdysi kmeny na území dnešního Německa a Francie kostýmy ze zvířecích hlav a kůží, aby se tak spojili s dušemi mrtvých. Tato tradice se zachovala i v Keltském svátku Samhain, ze kterého americký Halloween vznikl. Při něm člověk v čele průvodu, zahalen v bílém prostěradle, nesl dřevěnou koňskou hlavu nebo přímo ozdobenou zvířecí lebku.
 

4. Místo dýní se dříve vydlabávaly tuříny, řepa nebo brambory

Irové do nich totiž vyřezávali strašidelné obličeje, aby zastrašili noční přízraky a to hlavně ducha Lakomého Jacka, který za své skutky nesměl po smrti do nebe ani do pekla a musel tak být poslán zpět na zem. Jediný řeřavý uhlík, který s sebou dostal, strčil Jack do provizorní tuřínové lucerny, aby si svítil a stal se z něj tak dnes nejznámější halloweenský symbol, "Jack O 'Lantern."
 

5. Halloween býval dnem, kdy jste mohli najít svou spřízněnou duši

V některých částech Irska lidé slavili Halloween tím, že hrávali hry spojené s věštěním milostné budoucnosti. Halloween byl, stejně jako dnes den svatého Valentýna, jedním z hlavních svátků, kdy se mladí lidé dostávali blíže do kontaktu s opačným pohlavím, a byl tudíž považován za den vhodný k vyznání lásky.
 

6. V několika amerických městech dříve slavili Halloween jako „Noc kapusty“

Tato tradice pochází ze skotské hry, při níž dívky z kapustových košťálů věštily znamenío svých manželech. Ve Framinghamu v Massachusetts teenageři vynechali věštění a prostě začali kapustou ohazovat domy v sousedství. A nejednalo se o nic výjimečného: ještě v 19. století se američtí venkovští chlapci údajně bavili rozhazováním shnilé zeleniny po okolí.

 

ruzeninKrabička se zásuvkami (Původní cena 272 Kč)
Tato ručně malovaná dekorativní krabička se dvěma keramickými zásuvkami a s nápaditým a veselým designem poslouží nejen jako praktický pomocník pro roztřídění drobností v domácnosti, ale můžete ji použít i na své čarodějnické cennosti nebo na šperky a amulety!
Cena: 204 Kč



7. Některé zvířecí útulky před Halloweenem odmítají vydat černé kočky ze strachu, že budou obětovány

Není  jisté, zda černým kočkám toto nebezpečí skutečně hrozí, ale různé útulky je kvůli pověrčivosti odmítají dát k adopci, aby se nedostaly do špatných rukou. Ale zatímco před lety to bylo celkem běžné, dnes se naopak častěji vyskytují speciální akce a halloweenské kočičí výprodeje. 
 

8. Studie ukázaly, že Halloween děti vlastně kazí

Jak se zdá, obléct děti do kostýmů a ve skupinkách je posílat pro sladkosti je vede ke ztrátě pocitu vlastní individuality. To znamená, že se členové skupinkyméně starajío následky svého jednání a dělají takové věci, kterých by se sami nedopustili.Jedna studie dokonce zjistila, že taková skupina dětí daleko spíš někoho okrade, než jednotlivec bez kostýmu.
 

ruzeninČerný oltárový přehoz (Původní cena 157 Kč)
Tento univerzální přehoz na oltář můžete použít taky jako šátek, ozdobu na zeď nebo k zabalení vašich magických pomůcek - své využití určitě najde u každé čarodějky nebo čaroděje!
Cena: 126 Kč

Komentáře

Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Stránky :
1 - 2 - 3   >>

Doporučujeme

Vyhledávání

Košík

celkem:
0 Položek
cena:
0,- Kč

Přihlášení



Registrace

 

nápověda