Přejít na navigaci (přeskočit obsah)
zboží podle znamení:

Den matek a jeho význam

Den matek - 11.5.2014


Druhou květnovou neděli slavíme Den matek. Letos, v roce 2014, jeho datum připadá na 11.květen. Proč však vzdáváme našim maminkám úctu právě v tento den?

Jedná se o poměrně nový svátek, který se k nám dostal z Ameriky a jeho historie se začala psát teprve počátkem dvacátého století. Jeho myšlenka je však mnohem starší! Matky se těšily zvláštnímu postavení ve společnosti již od dávných časů. Prapůvodním zřízením nejstarších lidských společností byl takzvaný matriarchát – hlavou rodiny tehdy nebyl muž, ale nejstarší a nejzkušenější žena – matka nebo babička.

 

Duševní spřízněnost (sleva 10%!)

Tento stříbrný přívěsek dovedně zobrazuje pocit duševní spřízněnosti a popisuje tak hloubku spojení dvou bytostí! Je vhodným amuletem pro posílení a udržení lásky.
 

Matky měly mnohem větší význam než otcové, rody odvozovaly svůj původ po ženské linii a nikoliv po mužské, jak je tomu dnes. V té době se mnohem větší úctě těšily typicky "ženské" vlastnosti, jako je třeba intuice. Velký význam měla magie, která je také především doménou žen – čarodějek a šamanek. Matriarchální způsob života z našeho světa ještě zcela nevymizel, pořád se s ním můžeme setkat v některých domorodých kulturách! V běhu historie však získávali muži nad ženami postupně převahu a do popředí se dostaly jiné hodnoty – rozumové chápání světa a agresivita. Vznikl takzvaný patriarchát, kde byla žena podřízená muži. Ale i v dobách největšího útlaku se ženy, které darovaly život, vždy těšily mimořádné úctě! Každý muž má přece matku, kterou si hluboce váží! Ve starém Římě se těšila oblibě bohyně Juno, na které počest se slavil na začátku března svátek matek Matronalia.

 

Trojité srdce na tkanici (sleva 15%!)
Tato tři nádherná srdce v kombinaci zlaté a a stříbrné představují minulost, současnost a budoucnost. Na tkaničce (100% bavlna) se dvěma zátažnými uzly, aby se dala délka upravit podle potřeby.
 

V křesťanském středověku byla zázračná moc připisována Panně Marii, matce Ježíše. Posvátnost mateřského poslání ženy byla vždy nedotknutelná a těhotné ženy se těšily zvláštní ochraně, a to i v dobách těch nejkrutějších honů na čarodějnice! A urazit něčí matku vždy patřilo mezi nejtěžší přečiny.

Komentáře

Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Stránky :
1 - 2   >>

Doporučujeme

Vyhledávání

Košík

celkem:
0 Položek
cena:
0,- Kč

Přihlášení



Registrace

 

nápověda