Přejít na navigaci (přeskočit obsah)
zboží podle znamení:

Okultismus a tajná bratrstva – strážci esoterického poznání

okultismus

Na světě existují zasvěcenci, kteří opatrují esoterické znalosti, o jakých se většině z nás nemůže ani zdát. Sdružují se v tajných spolcích, kde si po generace předávají své poznání. Kdo ho prozradí, toho může čekat až trest smrti!


Strážci esoterických znalostí dávnověku

Slyšeli jste někdy o Svobodných zednářích, Rosekruciánech nebo třeba o Řádu zlatého úsvitu? O těchto tajných společenstvích koluje velké množství mýtů, ale dopátrat se celé pravdy je pro nezasvěceného téměř nemožné. Není divu, vždyť po dlouhá staletí přežívaly v utajení a i přes nepřízeň okolí ukrývaly a uchovávaly hluboké poznání a pravdu o fungování světa a magie. Tyto společenství existují dodnes.

Za to, že se esoterické poznání dostalo až k nám, a že přežilo do dnešních dní, vděčíme z velké části právě těmto tajným spolkům. A to i přesto, že si své poznání pečivě střežili, aby se nedostalo do nesprávných rukou. Konec konců, slova „esoterika“ nebo „esoterický“ znamenají v překladu „skrytý“, „tajný“, „určený jen pro uzavřenou skupinu lidí“. Slovo „okultní“ má téměř stejný význam, znamená také „skrytý“. V náplni práce tajných okultních bratrstev byla astrologie, magie, kabala, alchymie a další esoterické směry. Jejich členové znali tajemné souvislosti mezi všemi z nich a věděli, že všechno na světě je navzájem propojené, vše spolu souvisí a nic není náhoda. To bylo jejich tajemství a věděli, jak lze budoucí události předvídat, ovlivnit a jak si přičarovat to co potřebují!


Pohled do zákulisí tajných spolků

Vznik tradice tajných esoterických bratrstev sahá do hlubin dávnověku. Utajované magické poznání prý vzniklo ve starém Egyptě, i když přesné detaily je těžké zjistit. U jeho vzniku stála tajuplná mýtická postava jménem Hermes Trismegistos, z jeho jména vznikl název hermetismus, toto slovo se někdy používá jako označení tajných směrů magie a esoteriky. Někdy se říká, že Hermes Trismegistos byl ve skutečnosti sám staroegyptský bůh Thovt (někdy psaný jako Thoth).

Tajuplné poznání se šířilo z generace na generaci v tajných spolcích, přičemž většina z nich přijímala za své členy pouze muže. V čele spolků stáli mistři a velmistři, kteří byli voleni. Adept na vstup do tajného bratrstva musel nejprve podstoupit iniciaci, tajemný rituál, jehož přesný průběh byl přísně tajný. V průběhu dalších let následovalo několik dalších iniciací vyšších stupňů, jejichž cílem bylo získávání hlubšího poznání o světě a tajemných silách.

Členové hermetických řádů se setkávali v tajných lóžích a nikdo nesměl vědět, že do tajného esoterického spolku patří. Věděli toho totiž příliš mnoho – kdyby se jejich poznání dostalo mezi lidi, mohlo by světu přivodit zkázu.

 

clanky_zbozi_kabalistickyStromZivota.jpgKabalistický strom života
Deset vyobrazených symbolů (sephirotů) představuje božský původ lidských kvalit a jejich vztahy. Ten, kdo udržuje tyto vlastnosti ve vzájemném souladu, získá s tělem i duchem blaženou duši!

 


Krutá daň za poznání a moc

Členstvo v hermetickém řádu přinášelo svému nositeli ohromnou moc a schopnosti. Díky znalostem o fungování světa, jež byly dostupné pouze vyvoleným, mohli získat téměř vše, co si jen přáli. Tajná bratrstva navíc disponovala kontakty na mocné a vlivné lidi, takže magický vliv se u nich prolínal s politickým. Nikdo z nezasvěcených však o jejich působení neměl ani tušení!

Nic však není zadarmo. Život člena hermetického řádu byl někdy opravdu krutý. Členové těchto bratrstev museli být svému společenství stoprocentně loajální. Výměnou za to dostávali poznání a magické schopnosti, které jim umožňovaly vyšplhat se až na ty nejvyšší příčky ve společnosti. Cena za to byla ovšem vysoká, protože v zájmu bratrství museli mnohdy nasadit i svůj vlastní život. A to ne v souboji nebo ve válce, ale prostřednictvím magických útoků. Ty jsou mnohem silnější než jakákoliv zbraň a mohly způsobit například nevysvětlitelné nemoci nebo náhlou a nečekanou smrt člověka, který se jinak těšil velkým společenským úspěchům a bohatství.
To byla daň za poznání, určené pouze vyvoleným. Členové získali majetek, úspěchy a slávu, ale jejich život a smrt byly zcela v rukách společenství a jeho vůle – prostřednictvím magických sil a díky různým přísahám, které byly s členstvím v řádu spojeny.
Kdo prozradil tajemství řádu, byl na tom ještě hůř – bratrstvo na něj provedlo magický útok, který měl jediný cíl – zlikvidovat zrádce! Jednotlivec - zrádce tedy ani díky získaným znalostem neměl žádnou šanci se ubránit pomstě. Nebýt loajální se zkrátka nevyplácelo.


Rosekruciáni, Svobodní zednáři a další

O některých tajných bratrstvích se něco málo ví, ale je důležité uvědomit si, že se jedná pouze o špičku ledovce. O těch nejtajnějších a zároveň nejmocnějších spolcích pravděpodobně nikdo z nás nikdy neslyšel. Navíc není vůbec jasné, které spolky skutečně disponovaly těmi nejhlubšími esoterickými znalostmi a které se setkávaly za jiným účelem. Když je jednou spolek tajný, tak je zkrátka tajný a nic se o něm jen tak snadno nedovíme!

Často se mluví o řádech Rosekruciánů (neboli „Řád růže a kříže“) nebo Svobodných zednářů. O existenci jejich lóží se vědělo a ví, jenomže nikdo netuší, co přesně dělají a čím se zabývají. Říká se, že navazují na tajemný řád Templářských rytířů, kteří měli ohromnou moc a ve středověku byli krutě zničeni světskými vládci – zřejmě byli pro ně konkurencí. Své poznání získávají členové těchto spolků v sérií zasvěcení, kterých je třeba u Svobodných zednářů až 33 stupňů.
Je velmi zajímavé, že do těchto tajných spolků patřilo velké množství učenců a vlivných osobností. Svobodnými zednáři byli například první americký prezident George Washington nebo malíř Alfons Mucha.

Fotolia_zvyky_Okultismus.jpg.jpgŘád Zlatého úsvitu (Golden Dawn) se naopak netají tím, že má ve své moci rozsáhlé znalosti z oborů magie, esoteriky a taky astrologie. Pod tímto jménem existuje sice až od roku 1888, ale znalosti, které opatruje, jsou mnohem starší. Tento tajný spolek přijímá jako jeden z mála mezi své členy i ženy. Patřil do něj i proslulý a kontroverzní mág Aleister Crowley, autor jednoho z nejpovedenějších balíčků tarotových karet (jmenují se po něm a po staroegyptském bohovi, který lidstvu přinesl esoterické znalosti: Crowley Thoth tarot). Crowley byl známý svými výjimečnými znalostmi magie a okultismu – a taky celou řadou sexuálních skandálů a výstředností!

Na tajných okultních spolcích je zajímavé, že většinou byly nábožensky neutrální. Pravda o světě je totiž jenom jedna, i když ji každé náboženství hledá z jiné strany. Když se však jednou dostanete na určitý stupeň poznání, je už dál jedno, jestli jste katolík, protestant nebo žid.


Tajný klíč k poznání

Jeden z nejdůležitějších klíčů k pochopení tajné moudrosti hermetismu již pronikl na světlo světa:
„Jak nahoře, tak i dole.“
Tato záhadná věta nám napovídá, že všechno se vším souvisí. Velké věci fungují podobně jak ty malé. Například se často srovnává podoba atomu a Sluneční soustavy.
Další tajemství hermetismu jsou ukrytá v tarotu, astrologických symbolech, v kabale, v nauce o živlech nebo v numerologii. A ještě na mnoha dalších místech!

Máme štěstí, že žijeme v dnešní době, kdy už něco málo z poznání tajných esoterických spolků proniklo mezi lidi a dostalo se do běžně vydávaných knih. Díky tomu můžeme alespoň klíčovou dírkou nakouknout do ohromného poznání, které bylo po dlouhá staletí vyhrazeno pouze členům tajných okultních bratrstev.

Ale tyto spolky existují dodnes! Neví se o nich téměř nic, ale drží ve svých rukách nitky, kterými ovládají světové dění. Jejich moc je téměř neomezená a stejně tak i jejich znalosti.
Možná že jednou se o nich dovíme něco víc – zatím ještě nenastal ten správný čas!

Komentáře

Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články

Doporučujeme

Vyhledávání

Košík

celkem:
0 Položek
cena:
0,- Kč

Přihlášení



Registrace

 

nápověda