Přejít na navigaci (přeskočit obsah)
zboží podle znamení:

Svatá Lucie, noci upije

Svatá Lucie, noci upije

 ...ale dne nepřidá! Kdo by tuto pranostiku neznal. Kolem svátku sv. Lucie se skutečně čas západu Slunce zastaví. Tento den je však také plný tradic kouzel!


Legenda o sv. Lucii

Lucie je katolickou církví uctívána jakožto panna a mučednice. Pocházela z bohaté rodiny a měla se provdat za pohanského aristokrata. Ona ale svůj majetek a plánované věno rozdala chudým. Za svou víru byla předvedena před úřady v Syrakusách. Od správce města se dozvěděla, že si její nápadník na ní nejvíce cení krásných očí. Proto si je vyloupla a poslala mu je. Druhého dne se jí zázrakem opět vrátil zrak, jelikož ji Panna Maria obdařila ještě krásnějšíma očima. Nakonec byla popravena právě 13. prosince.
Dnes je sv. Lucie patronkou města Syrakusy. Rovněž má pod patronátem slepce, nemocné děti, optiky, advokáty, elektrikáře a mnohé další.

Lidový svátek

Za Lucky se převlékaly dívky z vesnice a chodily na obchůzky. Maska Lucky stejně jako celý průvod se v jednotlivých krajích lišil. Lucky bývaly oděny v bílém a měly v ruce nůž. V některých krajích měly na obličejích masky se zobákem. Tento den patřil především ženám a dívkám, které měly zákaz předení, draní, praní a tkaní. Přistihla-li Lucie hospodyni při tkaní, potrestala ji. Dostala velký koš s přadeny, které musela za svůj prohřešek opříst přízí. Lucie kontrolující předení nosila dlouhý dřevěný nůž, aby jím mohla rozdělané předení rozcuchat. Pokud zastihla ženu při draní, rozfoukala všechno peří. Děti Lucky nabádaly k modlení. Jinak by od nich dostaly metlou. Také zjišťovaly, zda-li se děti o adventu postily, za přejídání jim totiž hrozily rozpáráním břicha!

svicaKadidelnice, třínohá
Tato vzácná kadidelnice vám poskytne díky svému designu dýchajícímu tajemným kouzlem Orientu neopakovatelnou a stylovou atmosféru!

Cena: 720 Kč


Magie

Tento svátek je také plný magie. Je to ideální den na ochranu proti čarodějnicím a zlým kouzlům! Například se věřilo, že když dá hospodyně každý den stranou kousek těsta s kořením, nebudou mít nad domácností čarodějnice žádnou moc. Ve Slezsku se zase každý den odložilo stranou jedno poleno, z nichž se pak udělal oheň, který měl zabránit zlým mocnostem uškodit v hospodářství. Další zvyk nabádal hospodáře, aby v tento den vyrobil stoličku a v místě suku udělal otvor. Tím mohl o mši na Boží hod rozeznat v kostele čarodějnici.


Nevíme, zda si troufnete vyřezávat stoličku, přesto víme, že můžete Lucii požádat o pomoc třeba při potížích se zrakem. Raději se vyhněte domácím pracím a bacha na Lucky s nožem!

 

svicaPoukaz na 30 MINUT volání na linky Astrohled.cz
Unikátní dárek, jaký tu ještě nebyl. Je čas splnit sen Vašim nejbližším a darovat jim pohled do budoucnosti! Tento 30 minutový balíček volání je vhodný, pokud máte více otázek a nejasností ve Vaší budoucnosti.

Cena: 1199 Kč

Komentáře

Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Stránky :
1 - 2 - 3   >>

Doporučujeme

Vyhledávání

Košík

celkem:
0 Položek
cena:
0,- Kč

Přihlášení



Registrace

 

nápověda