Přejít na navigaci (přeskočit obsah)
zboží podle znamení:

Svatý Mikuláš 2015

Svatý Mikuláš již tuto sobotu!

 

Svátek sv. Mikuláše se slaví každoročně večer 5. prosince. Postava Mikuláše má podobu staršího muže s dlouhými bílými vousy oděného v biskupském rouchu. Zpravidla ho doprovází anděl a čert. Mikuláš s andělem nadělují dětem sladkosti, ovoce, ořechy či jiné drobné dárky. Zatímco čert straší a trestá zlobivé děti.


svicaVánoční svíčka - hvězda červená
Jedinečná svíčka se stane nejenom naprosto dokonalou dekorací ve vaší vánoční výzdobě, ale také cenným pomocníkem při vytváření sváteční domácí pohody. Nechte ji rozhořet a vneste do svého domova trochu kouzelné atmosféry.
Cena: 125 Kč


Kdo byl sv. Mikuláš?

O sv. Mikulášovi z Myry ( někdy uváděno z Bari) můžeme s jistotou říct jenom to, že byl biskupem ve městě Myra v Lykii. Narodil se koncem 3. století a zemřel 6. prosince 345/352. Všechny ostatní informace už pocházejí z legend, kterých o něm vzniklo požehnaně. Údajně pocházel z bohaté rodiny a po smrti rodičů rozdal všechen majetek chudým. Během svého života vykonal mnoho zázraků a dobrých skutků. Nejznámější legendou o sv. Mikuláši je tato: Během večerní procházky slyšel biskup z jednoho domku pláč a křik. Nahlédl dovnitř a viděl muže, jak přemlouvá své tři dcery, aby se kvůli dluhům dali na pochybnou dráhu prostitutek. Světci se dívek zželelo a tak každé z nich během noci položil na okenní parapet váček plný zlaťáků. Otec z toho pak zaplatil všechny dluhy a dal dcerám věno. Z tohoto příběhu vznikla tradice obdarovávání.

 

hrnekBílý hrnek Kozoroh - Mám to pod palcem
Kvalitní porcelánový hrnek české výroby. S vyobrazeným motivem znamení zvěrokruhu a sloganem vystihujícím Kozoroha. Ideální dárek, který potěší vaše blízké nebo i vás samotné. Hodí se na čaj i kávu. A skvěle se drží!
Cena: 99 Kč

 

Tradice

V tento svátek chodil po městech a vesnicích Mikulášský průvod, ten měl ještě v 18. století spíše masopustní ráz. V průvodu bývaly až čtyři Mikulášové a kromě andělů a čertů v něm šli i husaři, dragouni, hajduci (protiosmanští bojovníci) a další.

     Ve středověku se o Mikuláše pořádali Biskupské chlapecké hry. Jednalo se o divadelní představení v klášterních a nadačních školách. V České republice jsou doloženy od 13. století a konaly se např. v břevnovském klášteře.

 

Mikulášské speciality

Jedním  z dnes už téměř zapomenutých pamlsku jsou Mikulášské pusinky. Jedná se o sušené švestky, které se obalily v mandlovém těstě. Nakonec se na ně ještě přidal šlehaný sníh a upekly se.

Mikulášské tradice jsou dodnes živé, proto i vy můžete 5. prosince netrpělivě vyhlížet  Mikuláše nebo si dát punčochy za okno. Přejeme vám co nejbohatší nadílku!

Komentáře

Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Stránky :
<<   2 - 3 - 4   >>

Doporučujeme

Vyhledávání

Košík

celkem:
0 Položek
cena:
0,- Kč

Přihlášení



Registrace

 

nápověda