Přejít na navigaci (přeskočit obsah)
zboží podle znamení:

Velikonoce třikrát jinak

Oslava zmrtvýchvstání Ježíše Krista je nejvýznamnější křesťanský svátek. I přes jeho rozšířenost po celém světě zůstává kolem Velikonoc spoustu nezodpovězených otázek. Jednou z nich je i ta, kdy vlastně došlo k Ježíšově smrti.

Velmi podrobně se odhalení Ježíšovy smrti zabýval anglický fyzik Isaac Newton. Na základě svých složitých výpočtů došel ke třem možným pátkům, během nichž byl Ježíš Kristus ukřižovaný. 7. dubna 30, 3. dubna 33, nebo 23. dubna 34. Sám Newton se nejvíce přikláněl k poslednímu datu, tedy 23. dubna 34. V opozici mu však dodnes stojí Gerhard Kroll, jenž za nejpravděpodobnější datum zvolil 7. duben 30.

svicaStojan na lahvičky, na 6 lahviček
Praktický stojan na 10 ml lahvičky je nepostradatelný pro přehledné uskladnění vašich vonných olejů, léčivých tinktur a podobných přípravků!

Cena: 257 Kč


A aby toho nebylo málo, tak Colin J. Humphreys a W.G. Waddington označili za datum Ježíšovy smrti 3. duben 33, kdy v Jeruzalémě vyšel Měsíc v úplňku zčásti zatmělý. Jejich tvrzení odpovídá i vyprávění evangelií, a tak právě toto datum nejčastěji spojuje s ukřižováním Ježíše Krista.

1 den až 50 dní

I samotná oslava Velikonoc má své tři možnosti. V nejužším pojetí chápe mnoho lidí Velikonoce pouze jako slavnost Zmrtvýchvstání, tedy Vzkříšení Krista na Boží hod Velikonoční. V poněkud širším pojetí, Velikonoční triduum, jsou Velikonoce chápány jako období tří dnů, které předchází Zmrtvýchvstání. Nepřipomíná tak pouze jeho vzkříšení, ale i umučení a pohřbení. No a opět existuje i třetí pojetí, v němž jsou Velikonoce chápány jako padesátidenní období, které začíná nedělním Zmrtvýchvstání a trvá až do letnic.

Na jednom se však shodnou všichni. Kdy je čas velikonoc. Ačkoliv přesné datum Ježíšovy smrti zůstává otázkou, tak oslava jeho Vzkříšení je pevně daná. Připadá vždy na první neděli po prvním jarním úplňku po rovnodennosti. Podle těchto pravidel se Velikonoce slaví vždy v období od23. března do 26. dubna. Pokud první jarní úplněk vychází na neděli, tak se Velikonoce vždy slaví až tu následující neděli.

svicaKříž s ametystem
V tomto nádherně vypracovaném kříži lze vedle jemných ornamentálních linií nalézt také zářivě fialový ametyst, který se úchvatně vyjímá v jeho středu! Účinek tohoto oblíbeného léčivého polodrahokamu se týká zejména stability myšlenek a schopnosti správného úsudku, která bude u jeho majitele díky jeho nošení ještě více posílena!

Cena: 879 Kč


Zdraví vs. mládí

V Česku se k Velikonocím váže především pomlázka. A i ona má několik významů. Na Velikonoční pondělní ráno chodí muži navštívit své známé opačného pohlaví a šlehají dívky a ženy pomlázkou z vrbového proutí a odříkávají krátké koledy. Těch je hned několik, nejznámější na území České republiky však zůstává: „Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný, nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný.“

Do tohoto bodu je vše jasné. Složitější už to ale je, jaký význam má právě toto šlehání. Jeden výklad tvrdí, že pomlázku symbolizuje zájem muže o ženu, a tak je to takové „násilné vyznání lásky“. Za toto vyznání by dívka měla muži jako poděkování barevné vajíčko. Poděkování však není pouze za „vyznání“, ale především dobrý skutek, který muž učinil. Vyšleháním podle pověsti zajistí dívce, že bude celý rok zdravá a plodná.

svicaSvětle zelená
Světle zelená barva svíčky je směsicí žluté a zelené - odpovídá tedy třetí a čtvrté čakře, které jsou spojeny s rozvojem osobnosti a srdečními záležitostmi. Proto se tyto svíce hodí obzvláště pro kouzla a přání individuální povahy!

Cena: 15 Kč


Od tohoto výkladu, který slibuje zdraví a plodnost, liší druhý velmi rozšířený výklad. Ten je odvozen od slova pomlazení, tedy omlazení. Muž k vyšlehání používá mladé proutí, které symbolizuje životní sílu. Dívka mu na oplátku dává vajíčko, které symbolizuje nový život. 

Komentáře

Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Stránky :
<<   1 - 2 - 3   >>

Doporučujeme

Vyhledávání

Košík

celkem:
0 Položek
cena:
0,- Kč

Přihlášení



Registrace

 

nápověda