Přejít na navigaci (přeskočit obsah)
zboží podle znamení:

Všechno nejlepší, maminko!

Všechno nejlepší, maminko!

 

Kromě smrti se můžeme na světě spolehnout pouze na to, že existuje naše vlastní máma. Ať s ní máme krásný vztah, nebo jsme ji už několik let neviděli, tak bychom si alespoň dnes na ni měli vzpomenout. Dělá se to všude na světě! Je Den matek! Všechno nejlepší, mami.

Svátek starý jako svět sám…možná ne tolik, ale už v antickém Řecku existovaly slavnosti na počest Kybelé, matky bohů. Byla to trochu jiná myšlenka než dnes, ale opět prim hrály dárky pro oslavence. Dříve to byli dospělí lidé, kteří přinášeli určitou oběť pro matku bohů, aby viděla, že na ni myslí a měla je stále ráda.

Tento zvyk prošel mnohaletým vývojem, dárky (dřívější) oběti pro maminku nezmizeli. Dodnes k tomuto svátku patří. Možná víc, než kdykoliv jindy.

Mnoho důvodů, jeden cíl

V arabských zemích je Den matek slaven 21. března, ve Velké Británii připadá vždy na čtvrtou postní neděli. Britové tak navazují na tradici z 15. století. Právě v postní době před Velikonocemi proběhla tzv. Mateřská neděle (občas nazývána také Neděle matek), kdy chudí služebníci dostali volno, aby se mohli vrátit do rodných měst, kde žili jejich příbuzní, které by jinak neměli šanci vidět.

To v Česku navazujeme na tradici ze Spojených států amerických. Zde to byl příběh jedné jediné ženy. Ta se jmenovala Anna Reeves Jarvis. Pocházela z velmi početné rodiny, které však nebylo přáno. Během dospívání jí zemřelo hned 9 sourozenců. Když Anna sama otěhotněla, chtěla těmto rodinným tragédiím zabránit, a tak se pustila do zakládání klubů matek. Zde měly být matky vzdělávány, aby mohly co nejvíce zabránit krutým osudům svých milovaných dětí.

111 let

Ve svých 73 letech (8. března 1905) Anna Reeves Jarvis zemřela. Její iniciativy se však záhy uchytila její dcera. A právě ona (možná není náhoda, že měla stejné jméno jako svá matka) se zasloužila, že první zádušní mše za maminku se proměnila v Den matek. V roce 1914 udělal americký prezident Woodrow Wilson z této památky svátek a vždy druhou květnovou neděli slavíme Den matek.

 

Ano, i my, protože žena prvního československého prezidenta Alice Masaryková, jej od roku 1923 zavedla i na území Československa. Od té doby každý rok slavíme Den matek. Někdy si vzpomeneme více, někdy naopak méně. Ale každý rok bychom si měli vzpomenout…a nejen v jeden den v roce.

Komentáře

Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Stránky :
<<   1 - 2 - 3   >>

Doporučujeme

Vyhledávání

Košík

celkem:
0 Položek
cena:
0,- Kč

Přihlášení



Registrace

 

nápověda