Přejít na navigaci (přeskočit obsah)
zboží podle znamení:

Svatý Mikuláš 2015

Svatý Mikuláš již tuto sobotu!

 

Svátek sv. Mikuláše se slaví každoročně večer 5. prosince. Postava Mikuláše má podobu staršího muže s dlouhými bílými vousy oděného v biskupském rouchu. Zpravidla ho doprovází anděl a čert. Mikuláš s andělem nadělují dětem sladkosti, ovoce, ořechy či jiné drobné dárky. Zatímco čert straší a trestá zlobivé děti.


svicaVánoční svíčka - hvězda červená
Jedinečná svíčka se stane nejenom naprosto dokonalou dekorací ve vaší vánoční výzdobě, ale také cenným pomocníkem při vytváření sváteční domácí pohody. Nechte ji rozhořet a vneste do svého domova trochu kouzelné atmosféry.
Cena: 125 Kč


Kdo byl sv. Mikuláš?

O sv. Mikulášovi z Myry ( někdy uváděno z Bari) můžeme s jistotou říct jenom to, že byl biskupem ve městě Myra v Lykii. Narodil se koncem 3. století a zemřel 6. prosince 345/352. Všechny ostatní informace už pocházejí z legend, kterých o něm vzniklo požehnaně. Údajně pocházel z bohaté rodiny a po smrti rodičů rozdal všechen majetek chudým. Během svého života vykonal mnoho zázraků a dobrých skutků. Nejznámější legendou o sv. Mikuláši je tato: Během večerní procházky slyšel biskup z jednoho domku pláč a křik. Nahlédl dovnitř a viděl muže, jak přemlouvá své tři dcery, aby se kvůli dluhům dali na pochybnou dráhu prostitutek. Světci se dívek zželelo a tak každé z nich během noci položil na okenní parapet váček plný zlaťáků. Otec z toho pak zaplatil všechny dluhy a dal dcerám věno. Z tohoto příběhu vznikla tradice obdarovávání.

 

hrnekBílý hrnek Kozoroh - Mám to pod palcem
Kvalitní porcelánový hrnek české výroby. S vyobrazeným motivem znamení zvěrokruhu a sloganem vystihujícím Kozoroha. Ideální dárek, který potěší vaše blízké nebo i vás samotné. Hodí se na čaj i kávu. A skvěle se drží!
Cena: 99 Kč

 

Tradice

V tento svátek chodil po městech a vesnicích Mikulášský průvod, ten měl ještě v 18. století spíše masopustní ráz. V průvodu bývaly až čtyři Mikulášové a kromě andělů a čertů v něm šli i husaři, dragouni, hajduci (protiosmanští bojovníci) a další.

     Ve středověku se o Mikuláše pořádali Biskupské chlapecké hry. Jednalo se o divadelní představení v klášterních a nadačních školách. V České republice jsou doloženy od 13. století a konaly se např. v břevnovském klášteře.

 

Mikulášské speciality

Jedním  z dnes už téměř zapomenutých pamlsku jsou Mikulášské pusinky. Jedná se o sušené švestky, které se obalily v mandlovém těstě. Nakonec se na ně ještě přidal šlehaný sníh a upekly se.

Mikulášské tradice jsou dodnes živé, proto i vy můžete 5. prosince netrpělivě vyhlížet  Mikuláše nebo si dát punčochy za okno. Přejeme vám co nejbohatší nadílku!

Komentáře

Další články
Další články
Další články
Stránky :
<<   2 - 3 - 4

Doporučujeme

Vyhledávání

Košík

celkem:
0 Položek
cena:
0,- Kč

Přihlášení



Registrace

 

nápověda