Přejít na navigaci (přeskočit obsah)
zboží podle znamení:

Jarní rovnodennost

Jarní rovnodennost se blíží!

20. března v 17:56 nastává jarní rovnodennost a v tom samém okamžiku zároveň vstupuje Slunce do znamení Berana. Co pro nás jarní rovnodennost znamená a jaké zvyky se vážou k tomuto výjimečnému dni?


Jarní rovnodennost patří mezi osm hlavních svátků v roce, které slaví přírodní čarodějky a čarodějové. Přírodní magie velmi silně vnímá koloběh roku, protože se během něj výrazně mění energie, které jsou pokaždé vhodné pro nějaké jiné činnosti.
Pro dnešního městského, ale mnohdy i venkovského člověka je to už těžce představitelné - musíme si přiznat, že jsme magické spojení s tajuplnými neviditelnými sílami v přírodě do velké míry ztratili – a to je bohužel škoda.
Navázat toto spojení znovu však naštěstí není těžké. Stačí k tomu jen trochu snažení a vnímavosti, kterou lze snadno rozvíjet například prostřednictvím meditace nebo studia astrologie a různých věšteckých technik.

Bříza pro energetické očištění


V magii má tento den i mnohem víc významů – připomíná, že Temnota a Světlo si rozdělily den mezi sebe na stejné části. Oslavujeme vítězství světla v našich životech a taky přichází světlejší část roku. Světlé a teplé dny zvítězí nad chladem a tmou zimy, světlo taky začíná probouzet naši Matku Zem. Je to taky čas vzájemného vyjádřování citů.

Oslavy Jarní rovnodennosti v magii souvisí se zdobením našich příbytků břízovými pruty, kterých úlohou je očistit a energeticky regenerovat okolní životní prostor.
Tyto pruty se taky mohou používat k přímému vyhnání zlých sil z příbytku nebo konkrétního místa.

Beran - s granátem
Beran je reprezentantem jara, a proto také překypuje energií a impulsivní sílou, se kterou se osvobozuje z roucha zimy. Přívěsek je zdoben granátem, který symbolizuje beraní sílu a půvab.


Pálení Moreny


Morena, zvaná také Morana nebo Mařena, bývá považována za démona zimy. Zvyk vynášet na jaře Morenu se církev původně snažila vymýtit, ale jeho tradice byla natolik silná, že se to nepovedlo – proto ho nakonec začali křesťané tolerovat, a dokonce dovolili průvodům jít s postavou Moreny do kostela!
Z vynášení Moreny se postupem času stala lidová zábava, vyjádřující radost z příchodu jara. Dnes již málokdo tuší, že ve svém původním významu jde vlastně o magický úkon! Ústřední roli zde hraje slaměná postava oblečená ve starých šatech, se kterou se za zpěvu písní obchází po vsi a posléze se obřadně zapálí a hodí do řeky nebo potoka, aby se nechala odplavat jako symbol, že zima odchází.
Pokud byste Morenu vynést zapomněli, hrozilo by, že zima jen tak hned neodejde! Můžete si tedy udělat svoji vlastní Morenu – slaměná figurka připevněná na tyči se obleče do starých, nejlépe bílých hadrů a můžete ji ozdobit též vaječnými skořápkami, které znamenají konec starého života a začátek nového! I když bude jen malinká, svůj účel určitě splní a pomůže vám zahnat zimu a mráz nadobro pryč.

Nástěnná dekorace Slunce
Zlatě zářící mystické Slunce přinese do vašeho domova optimismus a úspěch! Slunce odjakživa sleduje koloběh života na zemi a je životadárnou podporou člověka a přírody. Jako symbol mnohých božstev se v roli ochránce vznáší nad hlavami lidí a naplňuje nás radostí.


Bod jarní rovnodennosti by se dal přirovnat k bodu narození. Z astrologického hlediska nový rok začíná, „rodí se“ právě nyní a nikoliv v lednu. Přivítejte tedy astrologický nový rok jak se patří – vesele, s energii a optimismem!

Komentáře

Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Stránky :
1 - 2   >>

Doporučujeme

Vyhledávání

Košík

celkem:
0 Položek
cena:
0,- Kč

Přihlášení



Registrace

 

nápověda