Přejít na navigaci (přeskočit obsah)
zboží podle znamení:

Odkryjte tajemství věšteckých pomůcek

Odkryjte tajemství věšteckých pomůcek

Příroda jako křišťálová koule

Od pradávna byla nejvěrnější pomůckou pro věštce příroda. Již v dobách dávno před vynálezem písma, uměli naši předci věštit z různých přírodních dějů – jakými byl například vítr nebo déšť. Pro předpovědi se z živlů užíval nejčastěji oheň a voda. Věštění z tekoucí vody v řece má konec konců svou historii i v našich končinách. A k velkým pomůckám proroků patřila pak samozřejmě obloha, ať ta denní, která umožňovala číst z mraků, tak ta noční, kdy se čtení z hvězd postupně stávalo prestižním uměním, které našlo své obdivovatele na pozdějších císařských dvorech a fascinuje lidi dodnes.

Nádobí ne k jídlu, ale k věštění

Od vynálezu prvních nádob, určených primárně k servírování jídla, se postupně objevovala snaha využívat je i k věštění. K historicky dochovaným patřilo například věštění z obyčejné misky s vodou. To dnes nahradilo modernější věštění z hrníčku kávy, respektive z kávové sedliny nebo také třeba čajových lístků.

Kameny, které nemlčí

O kamenech se sice říká ledacos, ale naši předci to vzali z druhého konce a kameny byly naopak schopné říkat ledacos jim. Známá věštba ze dvou kamínků je například užita v populárním Alchymistovi P. Coelha, jindy zase pro věštbu sloužila celá sada kamenů, v průběhu let doplněna o různé magické znaky. Sem spadá například věštění z runových kamenů nebo také východní věštecký systém I-ťing, přičemž obojí se zachovalo do dnešních dob téměř beze změn.

Spiritistické desky

Z dávných dob pochází i spiritistické desky, což jsou speciální desky sloužící především ke kontaktování zemřelých osob nebo bytostí na druhé straně. Vedle kontaktu však může jít i o tlumočení různých věšteb. Tyto desky se nazývají také Ouija Board a některými bývají odmítány pro jejich velkou komercionalizaci.

Co nás ale možná překvapí, že tyto spiritistické tabulky se užívaly už v dobách před naším letopočtem, například v Řecku a Římě. Posun po tabulce popsané znaky, číslicemi či písmeny, pak umožňoval věštění. V některých koutech světa se navíc tabulka užívala i k hledání ztracených věcí či lidí.

Kyvadla a virgule versus hůlky


Dnes tradiční věštecké prostředky – siderické kyvadlo nebo virgule, které pomáhají nejčastěji s hledáním či rozhodováním, se dostávaly k věšteckým standardům teprve pozvolna, s tím jak stoupalo povědomí o různých materiálech a jejich moci. Naopak kouzelné hůlky, které dnes spíše najdeme v rukách dětí, měly v minulosti docela jinou moc, a mimo přímé realizace kouzel, se daly používat i k věštění.

Karban ve službách věštců versus magické sady

Název je trochu nadsázkou, ovšem právě herní pomůcky se staly velmi oblíbenými věšteckými pomůckami. Navíc oblíbenými v minulosti i dnes, především však pro obveselení – věštilo se samozřejmě z karet, ale třeba i s kostek. Každý měl trochu jiný systém, ale mnohdy překvapivě věštby vycházely.

Oproti tomu můžeme postavit speciální věštecké systémy – jako například tarotové karty, cikánské karty, runové karty, později čakrové nebo andělské a další karty, které sloužily výhradně věštění a jejich popularita se mezi věštci zachovala do dneška.

Přichází podzim a s ním nové starosti i radosti. Připravte se na činnosti, ve kterých vám budou energie přát, a odložte ty, na které nyní nebudete mít dostatek sil.

 

Komentáře

Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Další články
Stránky :
1 - 2 - 3   >>

Doporučujeme

Vyhledávání

Košík

celkem:
0 Položek
cena:
0,- Kč

Přihlášení



Registrace

 

nápověda